Blog • 20 augustus 2020

Je eerste SUP: waarom je (niet) een goedkoop board moet kopen

De opkomst van Stand Up Paddling en de opblaasbare SUP’s zorgen ervoor dat er steeds meer goedkope boards op de markt komen. Persoonlijk ben ik van mening dat je voor een goed board zo rond de 600-800 euro moet neerleggen, maar er worden al boards aangeboden vanaf €200. De vraag is dus: zijn deze goedkope boards de moeite waard of is het weggegooid geld?

Waarom je géén goedkoop SUP board moet kopen

  • De meeste goedkope boards leveren echt mindere prestaties; ze zijn minder stevig en lastiger te besturen
  • Kwaliteitsissues: een goed board kenmerkt zich in een lange levensduur. Bij goedkope boards is overal op bezuinigd, waardoor ze sneller slijten of gewoon stuk gaan (lees vooraf goed de garantievoorwaarden!)
  • Als je een keer op een SUP board hebt gestaan, ben je hoogstwaarschijnlijk direct verkocht. De kans is dan ook groot dat je binnen afzienbare tijd een beter board wilt hebben.

TIP: Weet je niet zeker of je SUPpen leuk vind? Dan kun je er beter een keer één huren. Veel shops bieden de mogelijkheid om verschillende modellen te huren en achteraf krijg je de huurprijs vaak terug in de vorm van een korting op je nieuwe board.

Waarom je wél een goedkoop SUP board moet kopen

Zit je tóch te denken aan een goedkoop board? Laat je door mij vooral niet tegenhouden! Bovendien, er zijn genoeg redenen te noemen om wél een goedkoop SUP board aan te schaffen:

  • Koop je een board waar je kinderen mee kunnen spelen? Dan kun je prima af met een voordelig board. De prestaties zijn minder belangrijk en hij wordt bovendien maar een paar dagen in het jaar gebruikt.
  • Er is een goede markt voor tweedehands SUP boards. Op Marktplaats worden nog prima bedragen betaald voor gebruikte SUP’s.
  • De kans dat je binnen de kortste keren hooked bent is vrij groot en dus zal er binnen afzienbare tijd een beter board komen. Maar hoe leuk is het dat je dan een extra board hebt om je vrienden een keer mee te nemen!
  • Er zijn goedkope boards in de roulatie die echt wel OK zijn. Zo schijnt bijvoorbeeld het Mistral board van de Lidl een prima beginnersboard!