Tips om af te koelen • 18 maart 2020

Huis/slaapkamer afkoelen zonder airco: deze 5 tips helpen je in de warme zomernachten!

Na een lange zomerdag kan het lastig zijn om het kwik in huis weer omlaag te brengen. Vooral als je geen airco hebt. Hier zijn 5 tips om de temperatuur in je huis omlaag te brengen.

  1. Maak je eigen airco met een ventilator en ijs. Gebruik bijvoorbeeld ingevroren flessen met water (flessen niet helemaal vullen) en zet deze voor een ventilator. Er zal een heerlijke koude lucht vanaf komen! Je kunt voor extra effect gebruik maken van gezouten ijs. Vul de flessen voor met 70% met water en 10% zout. Door het zout aan het water toe te voegen, verlaag je de temperatuur waarop het bevriest. Het ijs wordt daardoor héél koud. Zorg ervoor dat je de condens van de flessen opvangt. Zet de flessen bijvoorbeeld op een dienblad.
  2. Zorg voor koele lucht. Zet ’s avonds ramen en deuren open. Houdt er rekening mee dat warme lucht opstijgt. Zet bijvoorbeeld beneden de tuindeuren wagenwijd open en open de ramen op zolder. Je kunt dit nog extra stimuleren door een ventilator voor een open raam te zetten (naar binnen gericht).
  3. Hang natte handdoeken op. Of gewoon de natte was. Het verdampen van het water kost warmte, waardoor de temperatuur omlaag gaat.
  4. Laat je plafondventilator andersom draaien. In plaats van de lucht naar beneden te blazen, zuigt hij de warme lucht op naar boven. Er wordt van elders dan koelere lucht aangevoerd. Nog geen plafondventilator? Check dan deze brute plafondventilator van Aeolus
  5. Zet apparaten uit. Apparaten genereren warmte. Denk aan je TV, opladers en gloeilampen. Ook bij het koken komt veel warmte vrij. Kies voor een koud gerecht of steek de BBQ in de hens.

Het kan moeilijk zijn om het huis na een warme dag goed af te koelen. Vooral als het buiten nog lang warm blijft. Misschien wil je toch eens kijken naar een airco. En daarvoor heb je al lang niet meer zo’n lelijk gedrocht aan de buitenmuur nodig. Kies bijvoorbeeld voor een monoblock airco of een mobiele airco.